pianostemmen2Ik ben Ingeborg van den Ham-Ernst geboren in maart 1957 in het Roergebied/Duitsland. Hier heb ik ook mijn opleiding gevolgd als “Klavierbauer” bij de Firma IBACH/Schwelm. Dit was van 1973 tot 1977.

Bij de Firma Ibach, die in december 2007 voorgoed gestopt is met de productie van nieuwe instrumenten, leerde ik alles wat met de piano te maken had... van het hout bewerken tot het afregelen van de piano.

De theorielessen volgde ik in Ludwigsburg/D.

Via omwegen ben ik in Nederland terechtgekomen en heb eerst bij de Fa. Arons gewerkt als stemmer/technicus. Sinds 1997 ben ik zelfstandig in de regio Oss, Uden en Den Bosch. Ik ben lid van de VvpN ( Vereniging van pianotechnici Nederland). Bij deze vereniging was het mogelijk om je te laten certificieren. Dit heb ik gedaan in 2006.
Bij het HBA (Hoofd Bedrijfschap Ambachten) heb ik oa. een cursus gevolgd “herstellen van lakbeschadigingen" bij hoogglans piano’s/vleugels en het afregelen en intoneren van vleugels.

In 2006 heb ik na vele jaren stemervaring met mijn oren de stap gemaakt naar een heel geavanceerd computerprogramma voor stemmers. Zodoende kan ik onder alle omstandigheden voor een perfecte stemming zorgen.
Dit doe ik al meer dan 40 jaar met heel veel plezier.
Ik ben getrouwd en heb twee kinderen.

Referencies/klanten: Theater 'De Lievekamp' Oss, div. kerken, div. koren, div.scholen (TBL)