Wat is pianostemmen eigenlijk?

Pianostemmen is de spanning op de snaren zodanig regelen, dat ieder octaaf klinkt als 1 toon en dat ieder koortje zuiver is en ook als 1 toon klinkt (een koortje = 3 snaren die bij 1 toets horen). Een stembeurt van een pianostemmer blijft eigenlijk maar ong. 36 uur 'staan'. Hierna ontstemt het instrument heel langzaam. Uitzondering hierop is de concertspeler. Na het concert, moet de vleugel voor het volgende concert weer helemaal opnieuw worden gestemd. De intensiteit waarmee wordt gespeeld door de concertpianist is zo groot, dat de stemming slechts 1 concert blijft 'staan'. Voor ons als (normale) pianospelers geldt deze regel niet zo extreem, maar toch...

De stemmer regelt eerst met de stemvork de juiste toonhoogte. Deze laat na het aanslaan een toonhoogte van 440 Hz (trillingen/sec.) horen. Op de piano is afgesproken, dat dit de a¹ is. Deze toonhoogte is in het verleden internationaal vastgelegd, zodat elke piano/vleugel op 'concerthoogte' gestemd kan worden. Er zijn echter oudere piano's/vleugels die niet meer op deze toonhoogte staan en kunnen wel een halve toon te laag staan. Het lukt dan niet altijd om op a¹= 440Hz te stemmen.
Na het bepalen van de toonhoogte, gaat de stemmer de juiste onderlinge verhoudingen in 1 octaaf leggen. Elke kwint zweeft een weinig, elke kwart ietsjes meer en de tertsen 'rollen'. Daarna worden alle andere tonen vanuit dit octaaf gestemd. De stemsleutel(hamer) is het instrument dat de pianostemmer gebruikt, om aan de stempennen te draaien.

In Nederland zijn al veel pianostemmers lid van de VvPN ( Vereniging voor Pianotechnici Nederland) Om de kwaliteit van de stemmer te testen is er de Certified Piano Tuner test (CPT) Stemtest gehaald? Wij of beter gezegd ik ben officieel erkend als internationaal gecertificeerde stemmer.