Is iedere pianostemmer een goede stemmer en kun je stemmen met een computer?

  1. Is hij/zij gediplomeerd? Opleiding gevolgd aan het Opleidings Centrum Pianotechniek te A'dam, of een opleiding genoten bij een gerenommeerde pianozaak/fabriek in binnen- of buitenland is een voorwaarde. Vraag hem/haar hierna! 
  2. Is de Stemtest van de VvPN met goed resultaat afgelegd? 
  3. Hoeveel jaren ervaring? Er zijn natuurtalenten, maar over het algemeen kun je je pas echt stemmer noemen na ong. 500 piano's te hebben gestemd. 
  4. Hoe staat hij/zij bekend? 
  5. Natuurlijke aanleg en feeling De een zal nu eenmaal wat beter zijn dan de ander, maar dat is vaak heel persoonlijk. 

Kortom er zijn vele factoren die een rol spelen. Natuurlijk zijn er ook 'beunen'. Zij proberen via een laag stemtarief! wat bij te verdienen, maar weten niet van de hoed en de rand van het stemmen.

Wel of niet een goede stemmer als er met een stemapparaat wordt gestemd? De wetenschap staat niet stil en er zijn tegenwoordig goede stemprogramma's als software te koop. Niet goedkoop, maar eenmaal in bezit zijn ze de stemmer zeer van dienst. De in-harmoniciteit van de piano wordt vastgesteld en de stemverhoudingen worden vastgelegd. De stemmer kan nu én met zijn gehoor én met de computer stemmen, waarbij een hoge graad van perfectie kan worden bereikt. Een stemmer met een 'kastje' is dus niet bij voorbaat minder dan de ' op eigen gehoor' stemmer. Omgekeerd trouwens ook niet!!